Coöperatie Energie de Liemers

Zienswijze Omgevingsvisie Zevenaar ingediend

Energie de Liemers heeft een zienswijze ingediend bij de gemeente Zevenaar op de Omgevingsvisie Zevenaar 2040. In de ‘Omgevingsvisie Zevenaar 2040 – Stad, dorpen en landschap in balans’ staat hoe onze gemeente er in 2040 uit kan zien. Samen met inwoners heeft de gemeente doelen gesteld voor onderwerpen als verkeer, natuur, woningbouw en duurzaamheid. Het belangrijkste punt in de zienswijze van EDL is het verzoek om lokaal eigendom bij energieprojecten toe te voegen aan de Omgevingsvisie:

Met belangstelling hebben wij kennis genomen van de Omgevingsvisie Zevenaar 2040. In het document geeft de gemeente aan de energie van de samenleving te willen gebruiken en initiatieven toetsen op maatschappelijke waarde. Daar dragen wij graag aan bij.

Lokaal eigendom

In deze Omgevingsvisie ontbreekt echter wat ons betreft een belangrijk punt, namelijk het thema lokaal eigendom bij energieprojecten. Wij bevelen sterk aan om dit punt alsnog in de Omgevingsvisie op te nemen.

Lokaal eigendom bij energieprojecten is een belangrijk thema. Het is een manier om burgers en bedrijven uit de eigen gemeente te betrekken bij de energieprojecten. De mensen een kans te geven om mee te doen en daardoor ook maatschappelijke acceptatie te vergroten. Met lokaal eigendom zorg je voor lokale zeggenschap meer dan alleen in het participatieproces. Bovendien is het gevolg van (gedeeltelijk) lokaal eigendom dat (een deel van) de opbrengsten van een dergelijk project in de gemeente blijven en dus de lokale economie versterken. We zien minimaal 50% lokaal eigendom bij grootschalige opwek van windenergie als een belangrijk uitgangspunt voor de energietransitie in Zevenaar.

Unieke kans voor een lokale energiegemeenschap

Participatie gaat niet alleen over directe financiële baten, maar ook over (toegang tot) energie en hoe we onze energievoorziening organiseren. Aan wie en tegen welke prijs de opgewekte energie geleverd en verkocht wordt. Grootschalige opwekprojecten zijn een belangrijk onderdeel van onze energietransitie en onze energiebehoefte (elektriciteit en warmte).

De mogelijke projecten in de gemeente Zevenaar bieden een unieke kans voor de verdere ontwikkeling van onze lokale energiegemeenschap. In een energiegemeenschap kunnen burgers, lokale overheden en ondernemingen samen energie opwekken, delen en verkopen.

 

Andere overwegingen
Daarnaast hebben we de volgende punten meegegeven.

  • Windenergie is van belang in de energiemix van de toekomst, ook voor het succesvol opzetten van lokale energiegemeenschappen, en alleen haalbaar met windturbines met een hoogte die tot aanzienlijke opbrengsten en haalbare business case leiden.
  • Zoek ook daarom naar combinatielocaties voor wind- en zonne-energie om bestaande en nieuwe netaansluitingen zo goed mogelijk te benutten en maatschappelijke kosten te beperken.
  • Vergroot het zoekgebied voor windenergie in de buurt van bedrijventerrein Innofase. Rond bedrijventerrein Innofase werken wij vanuit Zonnig Duiven met verschillende partijen aan de Smart Energy Hub Innofase. Voor deze energiehub en de beoogde lokale energiegemeenschap heeft verbinding met een windpark in dit zoekgebied zeer waarschijnlijk grote meerwaarde.

Ook IX Zon, onze partner in de ontwikkeling van Zonnig Duiven, heeft een zienswijze ingediend omdat zij mogelijk geïnteresseerd in ontwikkeling van energieprojecten in Zevenaar, samen met lokale partijen. Lees meer op de website van Zonnig Duiven.