Martin Werker werd in 1955 geboren in Limburg en woont sinds 1980 samen met zijn vrouw in Westervoort. In datzelfde jaar begon hij zijn loopbaan bij Provinciale Geldersche Electriciteits-Maatschappij (later Liander). Hier werkte hij veertig jaar in de techniek; onder andere aan slimme meters, die inmiddels bij vrijwel iedereen in de meterkast hangen. In 2020 ging hij met pensioen, maar stilzitten doet hij niet. Hij werkt als vrijwilliger in het Openluchtmuseum, geniet van de natuur, fotografeert en is lid van het biergilde in Zevenaar. Daarnaast zet hij zich in voor de verduurzaming van een recreatiepark en is hij een fanatiek geocacher.
Van pionier tot energiecoöperatie
Martins interesse in energie begon dus al vroeg. “Ik had als een van de eersten zonnepanelen” vertelt hij. In 2021 hielp hij bij de oprichting van Energie de Liemers. Al snel bleek dat de groep te klein was om zelfstandig door te groeien, waardoor de samenwerking met Rijn en IJssel Energiecoöperatie een belangrijke stap werd. “Dat heeft ons veel gebracht,” zegt hij.
Binnen Energie de Liemers draagt Martin op verschillende manieren bij. Hij stond meerdere keren op markten om mensen te informeren en investeerde mee in Zonnepark Zonnig Duiven. Ook neemt hij deel aan het projectenoverleg van Rijn en IJssel Energiecoöperatie, waarin nieuwe initiatieven worden besproken.
Toekomstvisie op energie
Martin ziet een toekomst waarin energie zoveel mogelijk lokaal wordt opgewekt met zon en wind, en waar nodig wordt opgeslagen. “Naast grootschalige zonneparken zullen ook zonnepanelen op woningen een grotere rol spelen,” legt hij uit. Hij gelooft in een energiesysteem waarin coöperaties samenwerken en lokale energie tegen een eerlijke prijs aanbieden. “Minder afhankelijk van de markt, met stabiele prijzen en zeggenschap in eigen regio. Goed dat Energie de Liemers hierop inspeelt.”
Een belangrijke ontwikkeling waar Martin enthousiast over is, is het delen van energie binnen een energiegemeenschap. “Als huishoudens onderling energie kunnen uitwisselen, maken we optimaal gebruik van lokaal opgewekte stroom. Dat geeft niet alleen meer controle, maar ook eerlijkere prijzen.” Rijn en IJssel Energiecoöperatie volgt de ontwikkelingen van energiegemeenschappen. Dit is een mogelijk grote stap richting een duurzame en zelfvoorzienende regio.”
Volgens Martin biedt een energiecoöperatie een kans om meer betrokken te raken bij de energietransitie. Hij hoopt dat steeds meer mensen zich hiervoor interesseren en samen werken aan een duurzamer Liemersgebied.
Wil je ook een bijdrage leveren aan duurzame energie in en voor de Liemers? Word dan lid, neem stroom af via de coöperatie of doe mee met onze projecten.