Coöperatie Energie de Liemers

logo edl png

In de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar komt een energiecoöperatie met de naam ‘Energie De Liemers’. De coöperatie wil met de hulp van inwoners energieprojecten gaan realiseren. “Als er in ons buitengebied dan toch grootschalige opwek van zon en wind moet komen, willen we graag dat de opbrengsten voor de lokale gemeenschap zijn. Zo hebben we niet alleen de lasten, maar ook de lusten”, stelt Paul van Kuilenburg, een van de zes initiatiefnemers.

“Ik ben vader van vier kinderen en voor hen wil ik de wereld graag een beetje beter maken. Via een coöperatie kunnen we misschien zelf grootschalige projecten realiseren. En zo heb je ook meer inspraak bij projectontwikkelaars en de lokale politiek. Ik ga er van uit dat er op Innofase sowieso grootschalige opwek van zon en wind komt. Het zou heel mooi zijn als de coöperatie (mede-) eigenaar wordt van enkele windmolens en van een deel van het zonnepark”, aldus Paul van Kuilenburg.

Webinar opzetten van een coöperatie

Bij de oprichting van de coöperatie Energie De Liemers zijn nu zes mensen betrokken. Mede-initiatiefnemer Martin Werker vertelt hoe de samenwerking tot stand is gekomen. “Samen1energie, het platform voor duurzaamheid van de gemeenten Duiven en Westervoort, organiseerde een tweetal seminars over het opzetten van een coöperatie voor de grootschalige opwek van zon en wind. Daar waren twintig deelnemers aanwezig en zo hebben Paul, Jerry Pieters en ik elkaar ontmoet. Met z’n drieën zijn we vol enthousiasme gestart.”

Meedoen met de coöperatie Energie De Liemers?

Hij vervolgt: “Inmiddels zijn we met z’n zessen, maar we zijn ook nog steeds op zoek naar mensen met specifieke kennis. Bijvoorbeeld naar ervaren projectmanagers en mensen met juridische en bestuurlijke kennis. Specifieke kennis is belangrijk. We wisselen wel informatie uit met andere energiecoöperaties in Nederland, maar kunnen nog steeds specialisten gebruiken. Dus als er mensen zijn met specifieke kennis die zich lokaal willen inzetten, houden we ons van harte aanbevolen.”

Leden en participanten werven

De statuten van de coöperatie worden momenteel uitgewerkt. Zodra dat is afgerond, start Energie De Liemers met het werven van leden onder de inwoners uit gemeente Duiven, Westervoort en Zevenaar. “We mikken op zo’n 400 leden die jaarlijks allemaal een kleine bijdrage leveren. Dan heb je een werkkapitaal waarmee je kunt gaan ondernemen. Naast leden zoeken we ook participanten die in projecten willen investeren. Bijvoorbeeld privépersonen of lokale ondernemers. Een deel van de opbrengsten uit projecten willen we gaan gebruiken voor lokale maatschappelijke projecten en diensten”, stellen de initiatiefnemers.

Meer informatie over coöperatie Energie De Liemers

Voor meer informatie over de coöperatie Energie De Liemers kun je mailen naar info@energiedeliemers.nl

(Bron: Samen1Energie)

Update 20 april 2002: De website van de Cooperatie is live: www.energiedeliemers.nl