Coöperatie Energie de Liemers

logo edl png

Aanvullende leningen voor Zonnepark Zonnig Duiven

REIJE-EDL Zon BV heeft met provincie Gelderland en OostNL aanvullende leningen afgesloten voor de ontwikkeling van Zonnig Duiven. REIJE-EDL Zon BV is 100% eigendom van de coöperatie en opgericht om 50% aandeelhouder te worden van Zonnig Duiven BV (sinds september 2023). We zijn blij dat de provincie en OostNL ons op deze manier  helpen met de ontwikkeling van het project.

In maart heeft provincie Gelderland besloten een aanvullende lening aan REIJE-EDL Zon te verstrekken. Het gaat om een lening van € 75.451, naast de lening van € 124.507 die in juli 2023 al was verstrekt. We zijn erg blij dat de provincie ons met deze leningen financieel steunt bij de ontwikkeling van Zonnepark Zonnig Duiven. De lening heeft een rentepercentage van 3% en moet binnen 5 jaar worden terugbetaald. De bedragen worden zoals voorzien besteed aan de ontwikkelkosten van het zonnepark. Omdat REIJE-EDL Zon BV (en dus EDL/REIJE) 50% aandeelhouder is van Zonnepark Zonnig Duiven, moeten we ook 50% van de kosten betalen om het zonnepark voor te bereiden.

Begin dit jaar heeft OostNL een lening verstrekt aan REIJE-EDL Zon BV van € 100.000 voor de aanbetaling van de netaansluiting voor Zonnepark Zonnig Duiven. Deze netaansluiting op onderstation Duiven, dat wordt gebouwd in 2027-2028, moesten we nu al aanbetalen. Ook IX Zon heeft als projectpartner ditzelfde bedrag ingelegd. Als blijkt dat we een deel van het project op een andere manier kunnen aansluiten, kunnen we (een deel van) deze aansluiting annuleren. Dan wordt een deel van de aanbetaalde kosten terugbetaald. Een andere manier van aansluiting die nu wordt onderzocht is cable pooling, het delen van de aansluiting met Windpark Duiven.