Coöperatie Energie de Liemers

Projectleider EDL voor Zonnig Duiven Ineke de Jong stelt zich voor:

“Ik ben nu zo’n 7 jaar actief voor energiecoöperaties, vrijwillig en als zelfstandig ondernemer. Daarvoor heb ik onder andere bij Cito (van de toetsen) en de Radboud Universiteit gewerkt. Ik woon met mijn man Pim in Oss in een duurzaam houten huis dat we de afgelopen jaren grotendeels zelf hebben gebouwd. Ik heb 2 jaar in Arnhem en 10 jaar in Nijmegen gewoond en gewerkt, dus ik ben goed bekend met de regio.”

Wat is je rol bij REIJE / EDL?
“Ik ben projectleider voor de energieopwekprojecten bij REIJE. Voor Energie de Liemers ben ik ook projectleider voor Zonnepark Zonnig Duiven. Dit betekent dat ik samen met de collega’s van IX Zon en Wout Oosterhof in het projectteam zit. IX Zon is verantwoordelijk voor de technische projectontwikkeling zoals het ontwerp en de vergunning, EDL/REIJE zorgt voor de communicatie. Ook werk ik samen met Wout en andere EDL-leden aan de promotie en verdere opbouw van Energie de Liemers als ledengroep van REIJE.”

Wat vind je leuk aan je rol?
“De stappen naar een nieuwe duurzame energievoorziening zijn best ingewikkeld, maar een leuke en interessante uitdaging. Ik ben actief voor energiecoöperaties omdat ik ervan overtuigd ben dat als we lokaal onze krachten bundelen, we een eerlijke, sociale energietransitie kunnen organiseren. Met zeggenschap en eigenaarschap voor lokale inwoners en bedrijven. En zo kunnen we ook zorgen dat de financiële opbrengsten in de lokale economie blijven. Er verandert veel, het streven van energiecoöperaties is om dat ten goede te laten komen aan lokale gemeenschappen.”

Wat is er bijzonder aan Zonnepark Zonnig Duiven?
“Zonnig Duiven is een mooi project omdat het een van de eerste zonprojecten in de Liemers is. En het is voor 50% van de lokale gemeenschap door deelname van Energie de Liemers. Hopelijk zijn er ook mogelijkheden om met bedrijventerrein InnoFase een ‘Smart Energy Hub’ te maken en zo de lokaal opwekte energie ook lokaal te verbruiken. Ik vind het wel dubbel dat we veel grond gebruiken voor zonneparken, maar het is wel nodig voor onze energiebehoefte en in de energiemix. Ons zonnepark wordt landschappelijk goed ingepast en we zorgen voor ruimte voor natuur en biodiversiteit.”

Wat hoop je in de toekomst nog te bereiken met EDL?
“Ik hoop dat we met Energie de Liemers nog meer mensen enthousiast kunnen maken om lid te worden en mee te doen. In de komende jaren kun je als inwoner mee investeren in het zonnepark en mee beslissen over nieuwe projecten van Energie de Liemers. Het lijkt me ook heel gaaf als het ons lukt om de lokaal opgewekte energie tegen een goede prijs te verkopen aan lokale gebruikers. Zo kunnen we verder bouwen aan een lokale, duurzame en sociale energievoorziening voor iedereen. Dat zie je elders in het land steeds meer gebeuren, meer hierover lees je op local4local.org.”